Yuri 
Nők közötti romantikus viszonyt tartalmazó mű. Ellentétben azzal, amit sokan gondolnánk, ez a műfaj alapvetően nem a férfi közönségnek készül, hanem női alkotóktól, a női közönség számára. A hiedelmekkel ellentétben a yuri mangákban / animékben ritka a szex, a hangsúly az érzelmeken, a történeten, a karaktereken van (hiszen nőknek készül), sokszor csak erotikus utalásokkal találkozunk. Bár a fogalom igen tág, és a műfaj tartalma széles skálán mozog.

Érdekesség: Maga a yuri szó liliomot jelent és (ahogyan sok más virág) egy hétköznapi japán női keresztnév is egyben. 1971-ben Itou Bungaku, a Barazoku magazin szerkesztőjeként összehangolta a homoszexuális férfiak irányában alkalmazott Barazoku-val (rose tribe / a rózsa nemzetsége), így született a Yurizoku (lily tribe / liliom nemzetség). Ettől kezdve számos doujinji kör használta a Yuri vagy Yuriko-t, a népet, vagy fajt jelentő "zoku" pedig szépen lekopott a végéről. A "wasei-ego" (Wasei-eigo made in Japan English-egyfajta japán pszeudoanglicizmus) megteremtette: Girls Love |gyakran ejtve Girl's Love, vagy Girls' Love, vagy rövidítve GL| ez szintén használatban van.

 

Shoujo-ai

Jelentése "Lány-szerelem". A kifejezés bár japán, de szinte kizárólag csak nyugaton használják az anime fogalomkörben, olyan animékre vagy mangákra, melyekben lányok / nők közti romantikus viszony szerepel. Japánban (tehát "hivatalosan") erre a Yuri fogalmat használják, így a shoujo-ai gyakorlatilag nem létezik.


Híres yuri párok:

-Haruka Tenoh (Sailor Uranus) és Michiru Kaioh (Sailor Neptune) a Sailor Moon sorozatból. 
-Shizuma és Nagisa a Strawberry Panic!  szereplői. 
-Utena Tenjou és Anthy Himemiyaa Revolutionary Girl Utena szereplői . 
-"Carol" (Chirality Artificial Recombine Of Life) és Shiori a Chirality szereplői. 
-Kouya Sakagami és Yamato Nakano a Loveless szereplői.

 

 

Oldalmenü
Naptár